Tuesday, 3 July 2018

Amer Fort, Jaipur

AMER FORT

Jaipur, begitu banyak tempat menarik untuk dilawati. Antara daya tarikan yang terdapat di Jaipur ini ialah Amber Palace atau juga digelar sebagai Amer Fort. Istana ini juga telah diiktiraf sebagai harta Warisan Budaya Terpelihara UNESCO. 


Lebih mengujakan, korang boleh naik gajah masuk ke dalam kawasan istana ini jika datang pada waktu pagi, boleh lah kalau nak fefeeling rasa macam Maharani atau Maharaja! Tapi, kalau datang waktu petang, melopong lah jawabnya, gajah dah berehat ye.. Harga tiket untuk naik gajah ini ialah 500 rupees.

Seterusnya, biarlah gambar-gambar yang di bawah ini yang berbicara ye...






Perasaan seronok campur seram sebenarnya naik atas gajah ni, maklumlah daki bukit pulak tu..



legaaaaa rasaaa..bila dah sampai...



Keunikan ukiran istana ini jelas terserlah...








 

 gambar bawah ini diambil dari mr.google..
Pemandangan Amer Fort dari perkarangan jalan luar.


Amacam...teruja tak tengok saya seronok naik gajah masuk dalam kawasan  istana tu? 😃 Lain kali, kalau dapat kesempatan ke Jaipur, janganlah miss aktiviti menarik ni ye....



Friday, 29 June 2018

Jai Mahal Palace, Jaipur

JAI MAHAL PALACE adalah sebuah istana yang sangat indah yang terletak di atas danau/tasik ini juga dikenali sebagai 'Water Palace'. Ianya tidak boleh didekati, hanya boleh dilihat dari kejauhan saja iaitu dari pinggir jalanraya.


.
Ianya tampak bagai tenggelam di air namun sebenarnya terdapat keunikan pada istana itu. Ianya dibina setinggi 5 tingkat, tetapi cuma yang nampak adalah satu tingkat sahaja. Tidak ramai yang mengetahui bahawa empat tingkat lagi tu terbenam di dalam air. Wowww...menarik kan?

Saya berkesempatan ke tempat lokasi istana Jai Mahal ini sewaktu lawatan saya ke Jaipur-Rajasthan yang terletak dalam kawasan Golden Triangle India pada bulan april yang lalu. Sungguh menakjubkan..dan kalau tak silap saya, ada juga shooting movie James Bond di situ... 😄



The most serene sight amidst the chaos of Jaipur is the beautiful Jal Mahal Jaipur, the Water Palace. This low-rise symmetrical palace, that once was a shooting lodge for the Maharajah, appears to float in the centre of Sagar Lake. The light sand coloured stone walls of the Jal Mahal Jaipur are at a stark contrast to the deep blue of the waters of the lake, while from the innards of the palace lush foliage sprouts.


Jal Mahal (meaning "Water Palace") is a palace in the middle of the Man Sagar Lake in Jaipur city, the capital of the state of Rajasthan, India. The Jal Mahal is 4km to the north of Jaipur and is located on the main Amer-Jaipur road. The palace and the lake around it were renovated and enlarged in the 18th century by Maharaja Jai Singh II of Amber.

The Jal Mahal palace is an architectural showcase of the Rajput style of architecture (common in Rajasthan) on a grand scale. The building has a picturesque view of the lake itself but owing to its seclusion from land is equally the focus of a viewpoint from the Man Sagar Dam on the eastern side of the lake in front of the backdrop of the surrounding Nahargarh ("tiger-abode") hills. 

Though the palace only appears to be a single story there are actual a further four submerged levels. The solid stone walls hold back millions of litres of water and the special designed lime mortar has prevented water seepage for over 250 years.

The Jal Mahal was constructed from pink sandstone and follows the classical Rajput symmetrical style which is found throughout of Rajasthan. It is a five storied building, of which four floors remain underwater when the lake is full and the top floor is exposed.
source



Tuesday, 19 June 2018

Puasa Sunat Syawal Atau Utamakan Puasa Qadha Dahulu

MENGUTAMAKAN Puasa Qadha’ Ramadhan 
      atau Puasa Sunat 6 hari di bulan Syawal?




Puasa Qadha Ramadhan merupakan suatu kewajipan, manakala puasa enam hari Syawal hanya puasa sunat, namun kini sering menjadi persoalan apakah boleh jika kita puasa sunat enam hari di bulan Syawal dahulu, kemudian baru kita qadha’ puasa Ramadhan ataupun kita perlu menghabiskan dahulu Qadha puasa Ramadhan kita kemudian baru puasa enam hari bulan Syawal?

Secara umumnya terdapat dua pandangan dan pendapat berkaitan manakah yang lebih diutamakan sama ada menqadha puasa dahulu atau puasa sunat Syawal.

i. Pendapat yang pertama membolehkan mendahulukan puasa sunat Syawal dahulu, kemudian boleh menggantikan puasa Ramadhan kemudian. Pendapat ini merujuk kepada Hadis dari Aisyah;


"كأن يكون علي الصيام من شهر رمضان فما أقضيه حتى يجئ شعبان"

Maksudnya: Kewajipan ke atas ku untuk puasa dari puasa Ramadhan, dan aku tidak menggantikannya sehingga datang bulan Sya’ban. (Riwayat Muslim)

ii. Berdasarkan hadis tersebut, Ulama berpendapat bahawa, sebagai seorang sahabat dan isteri Rasulullah sudah tentu Aisyah tidak meninggalkan puasa-puasa sunat, ini termasuklah puasa enam hari Syawal. Tindakan Aisyah menggantikan puasa Ramadhan pada bulan Sya’ban menunjukkan bahawa dibolehkan berpuasa enam hari di bulan Syawal walaupun belum menqadha’ puasa Ramadhan.

Pendapat kedua pula, menyatakan lebih utama dan perlu mendahulukan puasa ganti terlebih dahulu sebelum berpuasa enam hari Syawal. Ini kerana dalam hadis yang menyebut tentang puasa di bulan Syawal, Rasulullah menyebut dalam hadis tersebut من صام yang memberi maksud sesiapa yang telah berpuasa, Rasulullah menggunakan perkataan puasa yang merujuk kepada feil madhi iaitu perbuatan yang telah berlaku, ini boleh membawa maksud, sesiapa yang telah melengkapkan puasa Ramadhan, kemudian menyambungnya dengan puasa enam hari di bulan syawal, akan mendapat ganjaran seperti puasa setahun.

Keutamaan menqadhakan dahulu puasa Ramadhan boleh dilihat melalui sebuah hadis qudsi;

"وما تقرب إلي عبدي بشيء أحب إلي مما افترضت عليه وما يزال عبدي يتقرب إلي بالنوافل حتى أحبه"

Maksudnya: dan tidaklah hampir kepada ku seorang hamba ku dengan apa jua pun, maka yang lebih ku sukai adalah mereka melaksanakan amalan fardu / wajib ke atas mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri mereka kepada ku dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya. (Riwayat Bukhari)

Jika diteliti pendapat yang kedua adalah lebih kuat, dan ia juga bertepatan dengan hadis puasa sunat Syawal itu sendiri, selain dari itu, ia boleh dikiaskan seperti keutamaan membayar hutang terlebih dahulu daripada memberi sedekah.

Akan tetapi pendapat ini hanya dari sudut keutamaan sahaja, sekiranya dari sudut perlaksanaan ia mungkin berbeza menurut keadaan individu tertentu. Jika diteliti hadis berkaitan Aisyah menggantikan puasanya pada bulan Sya’ban adalah kerana berkemungkinan beliau perlu menggantikan puasa Ramadhannya dengan jumlah hari yang banyak, sekiranya seorang wanita yang datang haid pada bulan Ramadhan dengan jumlah hari yang agak banyak, akan menjadi kesusahan kepadanya untuk menghabiskan kesemua puasa gantinya pada bulan Syawal, kemudian menyambung pula lagi enam hari.

Apabila dikira secara rambang, jika menurut mazhab Syafie, haid wanita boleh berlangsung sehingga 15 hari, dan jika wanita haid utamakan dahulu puasa gantinya dalam bulan Syawal maka dalam bulan Syawal wanita haid perlu berpuasa sehingga 21 hari. Seperti yang diketahui bulan Syawal disunatkan kepada umat Islam untuk menziarahi keluarga dan rakan-rakan, dan ini pasti akan memberi kesusahan kepada para wanita.

Jadi sekiranya wanita yang datang haid pada bulan Ramadhan dengan jumlah hari yang banyak, maka dibolehkan untuk berpuasa seperti Aisyah, iaitu mengutamakan puasa enam hari Syawal, kemudian menggantikan puasa Ramadhan pada hari-hari yang lain.

Kepada golongan yang lain, seperti orang yang bermusafir dan sakit, perlu menggantikan dahulu puasa Ramadhannya, kemudian baru diteruskan dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal.

sumber




Salam Syawal

Assalamualaikum..

Salam 5 Syawal 1439H

               Dah masuk hari ke 5 raya, baru teringat nak post kat sini.. isshh isshhh.. terlambat jugak saya ni nak wish selamat hari raya kan... Tapi, tak apa lah, asalkan masih dalam bulan Syawal ek.. 😃

Anyway, mohon maaf dipinta andainya ada penulisan saya yang pernah menyinggung perasaan sesiapa selama ini ye..

Selamat Hari Raya Aidifitri
Maaf Zahir Batin





Tuesday, 5 June 2018

Kembara 2017 : Trip London - Turki - Iran (8) : London - Liverpool

haaa... ini lah dia draf yang dah ku buat pada 27/2/2017... sambungan dari entri yang last Kembara 2017: Trip London-Turki-Iran (7)

           Mintak maaf je lah, ku publish kan terus seperti itu jugak ek.. otak ni dah jem untuk ingatkan balik detail waktu itu 😜



     Biarlah draf serta gambar-gambar bawah ni saja yang berbicara...
                 Ampunnnn ye kalau tak faham.. aku pun dah tak faham jadiknya😄

- Ceshire Oak, Liverpool - shopping, naik bas ke Manchester.
- check-in hotel Trafford Hall Hotel
- Manchester megastore
- naik bas malam ke London (Megabus)
- sampai esok pagi, terus ke YHA hostel, lepak
keluar jalan kaki ke station Canada Water - Buckingham Palace, Hyde Park, sightseeing city
Hard Rock Cafe London, makan di situ juga
Harrods & Westfield.. shopping, balik hostel.
- pagi esok check out, naik uber ke airport, cari tempat simpan luggage, mahal sangat, so pergi check in di hostel ambik 1 bilik utk letak luggage.

- kluar sightseeing, makan kebab.. muslim street kiosk, Nottinghill, Big Ben, London Eye, Oxford street (tax), naik metro balik hostel, check-out, ke airport-turki.




menunggu bas untuk ke Chesire Oak




menaiki bas malam...



alhamdulillah, dah sampai pada waktu subuh di Cheshire Oaks dalam hujan renyai...


Perut memasing dah berbunyi.. kami mencari cafe dan cuma Mc Donald je yang baru buka. Aku cuba mencari apa yang ada makanan halal untuk dimakan. hmmm.. was was pulak rasanya. Last last aku minum kopi je lah. Member ku order pancake. Ada member sorang tu makan fish & chip yang dibeli dari malam semalam nya tu..





Dah siap alas perut, kami pun startlah menyoppingggg... murah tu di situ... Ada member 2 orang tu yang ala-ala 'personal shopper' shopping giler giler lah 😅
Cheshire Oaks - Designer Outlet




Salam 2018

Assalamualaikum 2018..

        Pagi ni tiba-tiba aje aku teringat kan blog sepi ini, yang dah lama ku abaikan. Tiba-tiba saja terasa rindu menjengah kalbu. Maka, jari-jemari montel ku mula google nama blog ku ini yang telah ku lupa address link sepenuhnya.. huhuuu...

Arghhh...rupanya kali terakhir aku post di sini ialah pada tahun lepas, iaitu pada tarikh harijadiku, bulan November 2017.. Terobek Trip Kashmir. Sekarang dah bulan Jun tahun 2018, masih tak ada pun ku post kan apa-apa story.. isshh isshhh.. oiiii..lamanya blog ku sepi tanpa berita...




Bila ku tengok dalam ruang blogger, banyak cerita yang aku draf, tinggal saja terbengkalai.. dek kerana kekangan waktu tika itu.. maklumlah asik travel je tak berhenti. Salah satunya, story Kembara 2017: Trip London-Turki-Iran yang belum habis lagi, yang terakhir adalah Part (7). Tak tau lah samada aku masih bisa menceritakan detail pengalaman itu tak kerana dah terlalu lama disimpan. Draf yang ku buat tu ialah pada 27/2/2017.. heheee.. dah peram setahun lebih... lama kan? 😄

Hujung tahun lepas pun aku ada travel lagi.. itu ke Bangkok pulak, naik keretapi malam, perjalanan 16 jam dari Hatyai oiii.. saja nak experience.. sempena cuti tahun baru.. syok jugak. Lepas dah sampai di Bangkok, aku dan geng teruskan perjalanan ke sunflower farm di Khao Yai, seterusnya ke Phu Thub Bhek pula. Tempat tu tersangatlah sejuknya dan kita berada tinggi dari awan. pergghh.. Nantilah, kalau free aku post entri tentang tu ek..


Awal tahun ni pula iaitu bulan Januari 2018 yang lalu, aku telah ke Jeju Island di Korea pula. Memang sangat cantik pemandangan di sana dan sangat sesuai untuk honeymoon.. Bilalah boleh nak share story kan? hmmm...


Tadi sebelum post ini, sempat ku post kan Salam Ramadan, buat pembuka bicara tahun 2018 ini. Moga lepas ini, aku dapat selalu meng.. update post ku ye...

ok, bye for now..
              ta ta ti ti tu tu......


Salam Ramadan

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
      dan Salam Ramadan 1439H...



Begitu cepat sekali masa berlalu dan tak sedar, kita dah pun berada dalam 10 hari terakhir iaitu 20 Ramadan 1439H. Ya Allah, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian yang amat andainya bulan yang penuh rahmat dan barakah ini dibiarkan berlalu pergi tanpa kita mengaut bonus-bonus khas yang telah disediakan demi memberikan keampunan buat hambaNya.



"RAMADAN Won't Slow Down, 
You Have To Be Fast In Gaining."


Maka, marilah kita bersama-sama 'grab this opportunity' untuk memohon keampunan dan mencari keredhaanNya di bulan yang mulia ini...

10 Hari Terakhir RAMADAN

Ulangilah 6 Perkataan ini Sebanyak Mungkin dalam 10 hari terakhir Ramadan ini.. 


اللَّهُمَّ إنَّك عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

1. Allahumma
2. Innaka
3. 'Afuwwun
4. Tuhibbul
5. 'Afwa
6. Fa'fu 'Anni

Yang bermaksud:
"Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan senang memaafkan, maka maafkanlah kesalahanku."

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Selawat dan salam semoga terlimpah kepada Rasulillah, keluarga dan para sahabatnya.

Doa di atas adalah doa yang berkaitan dengan sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan dan punya kaitan dengan Lailatul Qadar. Doa tersebut menjadi sangat istimewa karena diajarkan sendiri oleh Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam kepada isteri tercinta beliau, ummul mukminin 'Aisyah Radhiyallahu 'Anha. Yaitu saat 'Aisyah bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana menurutmu jika aku mendapatkan Lailatul Qadar, apa yang harus aku baca?" kemudian Beliau Shallallahu 'Alaihi Wasallam menjawab, "Ucapkanlah:


اللَّهُمَّ إنَّك عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

(HR. al-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad. Imam al-Tirmidzi dan al-Hakim menshahihkannya)


Doa ni juga ada dlm kitab taklim *Fadhail 'Amal*. Bahagian Fadhilat Ramadhan, bab 2.

Marilah kita sama-sama berdoa semoga apabila berakhirnya bulan Ramadan ini, dapat diampunkan dosa-dosa kita dan diangkat darjat kita ke tempat yang lebih tinggi.. Aamiin..

Salam Sayang....



Popular Posts