Friday, 11 November 2016

Bandung Trip 2016 (2) - Dusun Bambu

Dusun Bambu


Dusun Bambu adalah tempat rekreasi yang terletak di utara Bandung iaitu di kaki Gunung Burangrang Cisarua Lembang yang dilengkapi dengan restaurant, pasar Khatulistiwa serta fasiliti yang lain.

Dusun Bambu terletak di Jl. Kertawangi (Komplek Komando), Cisarua Bandung Barat, harus lah melalui Jl. Kolonel Masturi KM 11.Setelah membeli tiket, pengunjung akan dihantarkan ke lokasi Dusun Bambu dengan menggunakan kendaraan khas (shuttle) yang disebut dengan nama ontang-anting. 

Jika pengunjung memilih untuk berjalan kaki dari tempat parking, anda boleh menikmati pemandangan sawah dan hutan bambu. Pengunjung juga dilarang untuk membawa makanan ke dalam.Terdapat beberapa tempat makan pilihan di sini seperti Restaurant Burangrang, Lutung Kasarung (sangkar burung), Food Court Dusun Bambu dan Saung Purbasari(Restaurant ini terletak di tepi danau, sambil menikmati makanan khas sunda).

Anda boleh berbasikal sambil menikmati pemandangan pegunungan yang indah di Dusun Bambu.


Jika pengunjung berminat untuk bermalam di sini, Dusun Bambu juga ada menyediakan tempat penginapan yang menawarkan pemandangan sawah padi iaitu Kampung Layung.


Danau di Dusun Bambu


Terdapat sampan sangkuriang bagi mereka yang ingin mersai pengalaman menaiki sampan ini.
Selain itu pengunjung yang mempunyai anak kecil juga boleh menikmati tempat permainan untuk kanak-kanak. Di samping itu, Dusun Bambu juga menyediakan ruang solat atau surau yang selesa.


Dah puas menerokai Dusun Bambu, tibalah waktu untuk beredar dari situ. Kami pun menunggu untuk menaiki ontang-anting (shuttle) untuk dihantar ke tempat parking.


HARGA TIKET MASUK :
Rp.15.000 seorang, diberi percuma sebotol air mineral

WAKTU OPERASI :
Dibuka setiap hari mulai pukul 9 pagi hingga pukul 9 malam.


Farmhouse - destinasi lain yang sering dikunjungi pelancongSetelah itu, kami pun meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya...Sampai jumpa lagi !


--> [Next] <--
No comments:

Post a Comment

Popular Posts