Tuesday, 15 July 2014

Nuzul Al-Quran

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam Nuzul Quran...Apakah yang dimaksudkan dengan Nuzul Al-Quran?

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Pagi tadi saya telah bersolat Taubat dan Solat Tasbih berjemaah di Masjid Bukit Indah, Ampang..yang telah diimamkan oleh Ustazah Dato' Nik Noraini (muslimat sahaja)... Ustazah ini ada keluar di rancangan TV, mempunyai 2 buah sekolah pondok di Kelantan dan telah menang 2 anugerah untuk sekolah pondok..

Ustazah telah memberikan salinan fotostat yang mengandungi Salawat Tafrijiyah, Istighfar, Doa Kanzul Arsy serta Ratib al-Haddad dan saya nak sharekan di sini supaya ramai yang mendapat manfaat darinya... amat digalakkan untuk diamalkan pada 10 Ramadhan terakhir...SALAWAT TAFRIJIYAHISTIGHFAR

DOA  KANZUL ARSY


RATIB AL-HADDAD

DOA SETELAH SOLATSama-samalah kita mengamalkannya ye semoga kita dapat mengumpulkan kekayaan untuk bekalan kita di akhirat nanti.. In Shaa Allah...Otakmu seperti seorang yang sedang sujud. Justeru itu kenapa perlu akal itu digunakan untuk berfikir dan memilih lagi jalan keburukan!


2 comments:

 1. Salam nuzul quran kak Emie. Terima kasih kerana berkongsi ilmu d sini dan marilah sama2 kita beramal

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikumussalam JM, sama-sama...
   SELAMAT HARI RAYA...Maaf Zahir Batin... :)

   Delete

Popular Posts